emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

Fejsze típusok: fanyelű vagy üvegszálas

Ha van olyan eszköz, ami látszólag alig fejlődött az évek tízezrei alatt, az a fejsze: nagy, erős, vágóéllel ellátott fej és egy nyél. A valóság azonban az, hogy a fejszék és balták esetében ugyanúgy megtapasztalható az innovációk egész sora, mint más szerszámoknál.

Kezdjük rögtön a nyéllel: habár sokáig tényleg csak a fa jött szóba, azért pár évtizede már rendelkezésre áll üvegszálas, sőt acél vagy alumínium nyél is, mint lehetőség.

Amikor baltát vagy fejszét vásárolsz, biztos, hogy te is olyan eszközt keresel, ami évekig fog kitartóan szolgálni, és egy esetenkénti élezést leszámítva megbízhatóan teszi majd a dolgát.

Érthető, hogy nem készülhet gyenge alapanyagokból: egy fejszének annyi munkát és gyűrődést kell kibírnia, amennyit csak lehet, anélkül, hogy érdemben javítani kéne, csak mert elvégzed a szükséges favágási vagy aprítási munkákat.

Melyik a jobb nyél: a klasszikus fa, vagy a modern üvegszálas?

Jogos a kérdés tehát, hogy melyik a legjobb anyag egy fejsze nyele számára? A cikkünkből megtudhatod, melyik fajtát mikor érdemes választanod.

Az alábbiakban mérlegelni fogjuk a fa és az üvegszálas baltanyél előnyeit és hátrányait, megvizsgáljuk, hogy milyen helyzetekben és feladatokra felelnek meg a leginkább, hogy segítséget nyújtsunk a döntéshozatalban, hiszen az emaki.hu balta és fejsze kínálatában mind fanyelű, mind üvegszálas nyelű szerszám kapható.

A fa fejszenyél előnyei

A fejszék nyele eredetileg, sőt elképesztően hosszú időn keresztül fából készült, még azután is, hogy már ismerték a fémmegmunkálást. Az emberek sokasága a mai napig a fa nyélre szavaz, jó okkal.

A fa fejszenyelek remekül elnyelik az ütések erejét, amelyek zavaróak lehetnek egy idő után, vagy akár egészségre ártalmasak is, ha ízületi problémáid vannak. A fa fejszenyelek a legolcsóbbak a három típus közül, és jól tűrik a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat is.

A túl nagy hidegben sem válik törékennyé, vagy nem okoz fagyási sérüléseket, és a kánikulában sem kezd megolvadni, mint egyes olcsó üvegszálas fejszenyelek.

A fa baltanyél hátrányai

A fa hátránya, hogy organikus anyag, emiatt aztán hosszabb távon egyre érzékenyebbé válik a környezeti hatásokra, és a három anyag közül a legegyszerűbb eltörni. A fa megduzzadhat vagy összezsugorodhat a hőmérséklettől, páratartalomtól stb. függően.

A fa felszívja a vizet és a legtöbb folyadékot is – ez az egyik oka annak, hogy a legtöbb tűzoltó az üvegszálas baltanyél mellett teszi le a voksát. Még egy kezelt fa nyél is hajlamos rohadásnak indulni néhány év után, és ha megtalálják a rovarok, akkor előbb-utóbb széteszik a lárváik.

Ha sok piszkos munkát végzel majd a fejszével, akkor készülj fel rá, hogy a fa baltanyél mindent hajlamos magába szívni. A fa a leginkább hajlamos a túl erős ütések hatására károsodni, és minél nagyobb és nehezebb a baltafej, annál hamarabb fog a nyél elrepedni.

Mindezek ellenére a fa fejszenyelek két okból is közkedveltek: olcsóak és a legegyszerűbb a cseréjük is, továbbá könnyedén lehet rajta faragni, rövidíteni, hogy tökéletesen passzoljon a használója kezébe.

Az üvegszálas baltanyél előnyei

A fa nyelek legfőbb versenytársai az üvegszálas baltanyelek. Azóta tart a vita a fejszék használói között, amióta a fejszegyártók olyan 40-50 évvel ezelőtt elkezdték először a fejszenyeleket üvegszálas anyagokból készíteni.

Az mindenképpen igaz, hogy az üvegszálas fejszenyelek keményebbek, és tovább bírják a komolyabb igénybevételt, mint a hagyományos fa nyelek. Drágábbak ugyan, de kiemelkedő az ütéscsillapító tulajdonságuk és nagyon tartósak.

Az üvegszálas fejszenyelek egyik nagy előnye a fa baltanyelekhez képest az, hogy jóval kevésbé érzékenyek a környezeti hatásokra. Az üvegszálas fejszét akár a sárban is hagyhatod, a tárolóban lehet akár kőkemény fagy, vagy dolgozhatsz olajjal vagy ipari vegyi anyagokkal, amik beborítják a nyelet – az bírni fogja a strapát, hiszen nem organikus anyag, így a sár, a fagy, a nedvesség vagy akár a gyengébb savak és lúgok se nagyon hatják meg.

Persze azért egy gondos szakember nem fogja a sárba fagyva hagyni a baltáját, ám valószínűleg előbb fog elrozsdálni egy ilyen balta feje, mint a nyele. Plusz a nedvesség vagy szárazság sem igazán változtat az üvegszálas nyél formáján vagy méretén.

Ugyanez nem mondható el a fa fejszenyelekről, amelyek megduzzadnak, vagy éppen összezsugorodnak, ha túl sok nedvesség éri őket vagy túlságosan kiszáradnak.

Az üvegszálas fejszenyél hátrányai

Az üvegszálas fejszenyelek hátránya, hogy ezeket, a fától eltérően, nehéz, ha nem éppen lehetetlen cserélni – több gyártó ehelyett inkább élettartam garanciát vállalnak, így még akkor is, ha az üvegszálas baltanyél tönkremegy, akkor csere-baltát kaphatsz helyette.

Persze ez csak a munka közben tönkrement nyél esetén érvényes és nem is vállal ilyet minden gyártó.

A másik hátránya, hogy a túl nagy hidegben rideggé, törékenyebbé válik az üvegszálas anyag, ezért ha tartósan farkasordító hidegben akarsz fát vágni, a fa nyél jobb választás lehet.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy mind a fa, mind az üvegszálas nyél bizonyított az idők során, így elsősorban egyéni ízléstől függ, ki melyiket választja az emaki.hu balta és fejsze kínálatából.