emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Játékok

Elektromos kisautó – az egyik legjobb ajándék gyerekeknek

Az 1970-80-as években születettek közül talán sokan emlékeznek még a lábbal hajtható, pedálos Moszkvicsokra; vagy azért mert nekik is volt ilyen még gyerekkorukban, vagy pont azért, mert nem volt.

Tény, hogy annak idején bizony sokan irigyelték azt a szomszéd gyereket, aki ebben a gyönyörű, piros, zöld, vagy sárga kasznis – és bizony már igen messziről jól hallhatóan nyiszorgó-nyikorgó alkatrészekkel megáldott – pléhcsodában pedálozott végig büszkén a járdán. A világ azóta azonban igen nagyot haladt előre.

Az elektromos autózás már a legkisebbek számára is elérhető

Ma a legtöbb gyermek álma rég nem egy pedállal hajtható, csörgő-zörgő „pléhdoboz”, hanem egy, a mai kor szellemének megfelelően igényes, akkumulátoros üzemű, offroad kisautó.

A választék pedig – a gyerekek valamint valljuk be, az apukák legnagyobb örömére is – igen hatalmas.

A „hagyományos” beleültetős-zenélős babajárművektől az eredetihez szinte megszólalásig hasonlító „nagyfiús” járgányokig bármire lehet már ácsingózni; tűzoltóautóra, Audi TT-t, BMW X6-ot és Mercedes AMG GT Coupét mini kivitelben épp úgy lehet kapni, mint gyerek Quadot, Lamborginit, vagy épp kétüléses Volvo XC90-t.

Mik az elektromos kisautók főbb jellemzői?

Az elektromos kisautó általános jellemzői (a teljesség igénye nélkül):

  • hátsó kerék vagy típustól függően 2×2 kerék meghajtás
  • fokozatos 3+1 sebesség
  • egy vagy két gázpedál
  • felfüggesztett, lengéscsillapítós kerekek
  • széles, párnázott ülés(ek),
  • 3 vagy akár 5 pontos, állítható biztonsági öv
  • ajtózár
  • 2 db oldalsó tükör
  • 4-7Ah teljesítményű akkumulátor
  • világító LED fényszórók, hátsó lámpák
  • műszerfalvilágítás
  • autókürt
  • méretes tárolórekeszek
  • nyitható ajtók és motorháztető
  • távirányító
  • töltő adapter

Mennyi fantasztikus tulajdonság, igaz? Az ember a felsorolást olvasva szinte már azt hihetné, hogy egy valódi gépjármű adataival van dolga.

Pedig az elektromos kisautók szokásos alapfelszereltségét tekintve most még csak nem is az extrák közül válogattunk.

A csúcskategóriás elektromos kisautók extra funkcióitól leesik mind a gyerekek mind a szülők álla

Az extrák között (az elektromos kisautó márkájától függően) olyan funkciók rejtőzhetnek, mint a nagyon hasznos vészfékrendszer és a haladási sebesség beállítás vagy a távirányítható vezérlés, továbbá az USB/SD bemenet, a duda és motor hangeffektek.

A beépített MP3 lejátszó, amellyel a kisautó minden hangeffektje központilag kezelhető szintén olyan kényelmi és funkcionális extra, amelyet jó eséllyel mind a gyermek mind a szülő egyaránt örömmel használ majd.

Ezek a többnyire már varrott bőr vagy műbőr ülésekkel ellátott kisautók ma az elektromos járgányok felső kategóriáját képviselik és akár GPS-t is kérhetünk bele extraként, mint a „nagyok” esetében.

A kül- és beltéren egyaránt használható elektromos kisautók teljesítménye sem elhanyagolható

Az elektromos kisautók általában egyszemélyesek, azonban találhatunk a piacon olyan modelleket is, amelyekben két ülés van, vagy épp bőven elfér bennük egy gyermek és egy szülő is egyszerre.

A többszemélyes kivitelű autók terhelhetősége értelemszerűen nagyobb; az apukák legnagyobb örömére többnyire 90-110kg körül mozog, szemben a 3-5éveseknek szánt, egyszemélyes, kisebb modellek 25-30kg maximális teherbírásával.

Motorteljesítményük is ennek megfelelően 2×35 Watt (vagy 4×4 hajtás esetében 4x35W) és 2×200 Watt között alakul, így végsebességük átlagban megmarad a kényelmes séta vagy kocogó tempó környékén (3-8km/h).

Aki azonban ehhez kevésbé érzi magát sportosnak, vagy épp nem szeretne mind nap, órákat kocogni a „gázpedált” nagy élvezettel taposó kisgyermeke után, 20méterig nyugodtan és kényelmesen használhatja a jármű feletti maximális szülői felügyeletet biztosító távirányító funkciót.

A távirányítóval az összes vezetési funkció is letiltható (és egy gombnyomással újraindítható), így távoli vészfékezésre is van lehetőség, ami különösen hasznos gyalogátkelőkkel szabdalt útvonal esetén – hiszen mégiscsak fő a biztonságos játék.

Az elektromos kisautók használata közben a távirányítónak köszönhetően a gyermeket kísérő szülő keze ráadásul szabad maradhat, az mégis ugyanakkora biztonságot garantál a gyermek számára, mintha azt a bébitaxikhoz hasonlóan, a saját két kezével tolva irányítaná.

Elektromos kisautóval az önfeledt játék garantált gyermeknek és szülőnek egyaránt

Indítástól számítva a gyermek (összsúly és terepviszony függvényében) mintegy 1,5-3órán keresztül nyomhatja az elektromos kisautó gázpedálját, vagy épp a szülő az autó távirányítójának a gombját.

Egyes típusok akkumulátora ráadásul akár 4 órányi önfeledt játékra is elegendő töltéssel rendelkezhet, a töltésidő pedig általában 6-10 óra között alakul, vagyis egy nap akár két alkalommal is hosszan tartó boldogságot csempészhetünk általa gyermekünk arcára; a reggeli és délutáni séta során.

Ráadásul a motorrajongóknak is van ma már választék az elektromos gyermekmotorokból. Ugye, hogy ez lehet a legszuperebb ajándék ma egy kisgyermeknek?

Egy elektromos kisautó különleges anyáknapi ajándékként is kiváló választásnak bizonyulhat! Miért? Mert garantáltan képes több szabadidőhöz juttatni az anyukákat, akár napi szinten is! Hiszen melyik férfi ne akarna a gyerekkel kimenni egy délutáni levegőzésre, ha adunk mellé egy elektromos kisautót és egy távirányítót?