emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szauna

Az infraszauna előnyei, jótékony hatásai

Az infraszauna számos olyan előnnyel és jótékony hatással bír, amit egy hagyományos finn-, vagy gőzszaunában nem, vagy csak kisebb hatásfokkal tapasztalhatunk meg.

Az infrakabinok először a luxusszállodák wellness részlegében jelentek meg, majd a nívósabb kozmetikai szalonokban találkozhattunk vele, ám egy ideje már gyakorlatilag bárki beszerezhet otthonra egy saját infrakabint.

Miért olyan népszerű az infraszauna? Röviden válaszolva azért, mert a modern kor technikai vívmányait ötvözi az ősrégi tudással és tapasztalatokkal, így egy olyan jótékony eszköz jött létre, amelynek helye kéne legyen minden otthonban.

Miben tér el az infraszauna a hagyományos szaunáktól?

Elsősorban az alkalmazott technika terén találunk igencsak markáns különbséget. Ám kezdjük az alapoknál! A szauna lényegében egy kabin, vagy zárt tér, ahol a magas hőmérséklet jótékony hatásait élvezhetik az emberek.

A legfontosabb különbség a modern infraszauna és például a finnszauna között, hogy a hagyományos szaunákban az izzadás érdekében a levegőt forrósítják fel, vagy gőzt termelve érnek el közel 100%-os páratartalmat, míg az infrakabinokban a testet melegítik és a levegő hőmérséklete mindössze 40 Celsius-fok körül alakul.

Ugyancsak markáns különbség az időtényező

Egy átlagos szaunánál fél óránál is tovább tart, mire üzemi hőmérsékletre fűtik fel. Az infraszaunák viszont pár perc múltán már használhatók.

Természetesen ez azzal jár, hogy a skandináv szauna-szertartásokra nem igazán alkalmasak az infraszaunák, hiszen ott a felfűtés, a rákészülés, a csoportos, gyakran családi szaunázás igazi szertartás, ami például a finn kultúrának szerves része.

Az infraszauna legnagyobb előnye az igazán hatékony méregtelenítés

Az infrakabinokban alkalmazott technológiának hála az infrasugár fellazítja a bőrben, annak mélyén elraktározott salakanyagot, így akár kétszer annyi méreganyagtól is megszabadulhatunk az infraszaunában, mint a régebbi fajta, hagyományos szaunázás során.

Emellett az anyagcsere folyamatokat is meggyorsítja, emellett a szívre és a vérkeringésre is jótékony hatással bír és általában javítva a test ellenálló képességét.

Természetesen mindenki kérje ki szakorvos véleményét az infraszauna használata előtt!

Ugyancsak jelentős előnyt biztosít az infraszauna minden olyan lakásban, ahol fontos a helykihasználás. Egy hagyományos szauna akár egy egész szobát betölthet, míg egy infrakabin inkább egy jókora zuhanykabin paramétereivel bír, és akár már másfél négyzetméteresnél kisebb alapterületű változatban is kapható az Emaki.hu infraszauna kínálatában!

Az infraszauna rendelkezik hátránnyal?

Az infrakabinok esetében talán két „hátrányt” említhetünk. Az egyik, hogy a gyorsasága miatt kevéssé alkalmas arra a fajta szertartásos szaunázásra, ami az északi népeknél gyakori. De természetesen, aki számára ez lényegtelen, az nem is fogja hátrányként megélni.

A másik az, hogy a stabil testhelyzet kifejezetten lényeges az infraszauna használata során, hogy az infrasugárzás egyenletesen érje a testet. A finn- vagy gőzszaunák esetében ez mellékes. Azonban az infraszaunák esetében a bent töltött idő is jóval kevesebb, így ez a hátrány gyakorlatilag elhanyagolható.

Az infraszauna kiválóan alkalmas az alakformálásra

A hölgyek körében amiatt is közkedveltek az infrakabinok, mert igencsak alkalmasak az alakformálásra. Már egy fél órás infraszauna használat sok száz kalória elégetésével jár, továbbá az intenzív izzadás miatt a felesleges víz is jobban távozik.

A narancsbőr visszaszorítására és a bőrregenerálásra ugyancsak remekül használható az infrakabin, hála az infravörös sugarak jótékony hatásának. A bőrben termelődött D-vitamin felszabadításában ugyancsak segíthet az infraszauna használata, így nyáron is célszerű szaunázni!

Így fogyaszt az infraszauna használata

Az infrakabinok először a hotelek wellness-spa részlegében és kozmetikai szalonokban kezdtek terjedni, mert hamar kiderült, hogy jól használható a fogyókúrák során, a pozitív egészségügyi hatásai mellett.

A hagyományos szaunáknál ugyanis a kiizzadt verejték 96-98%-a szimplán víz, némi sóval. Nem történik igazi fogyasztás, mert ez a víz hamar visszajön az ivás során.

Az infrakabinban viszont megszabadulhatunk már fél óra alatt is akár 300-500 kalóriától, mert ötször-hétszer nagyobb mennyiségű méreganyag szabadul fel az infrasugárzás hatására. Az infrasugarak hullámhossza 2-25 mikrométeres, ami akár 4-5 mm mélyen is behatolnak a bőr alá, majd az emberi test felszínét belülről kifelé melegítik fel.

Így aztán az erek kitágulnak, javul a vérkeringés, felgyorsul az anyagcsere. Emiatt aztán az infraszaunában az izzadságnak jóval tetemesebb része méreganyag vagy olyan lerakódás, amit a test tartalékol, azaz nincs tényleges szüksége rá: zsírsavak, koleszterin, stb.

Itt az idő tehát, hogy vegyél az lakásodba egy infraszaunát az Emaki.hu kínálatából!

Kényeztesd magad otthon a saját, külön bejáratú infraszaunádban, mert így az otthonod kényelmében élvezheted a szaunázás minden előnyét, ráadásul a helytakarékossága miatt még a kisebb alapterületű ingatlanokban is elfér!