emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Egyéb gépekKerti gépek

Ágaprító teszt: WOLF-Garten SDE 2800 EVO

elektromos-agaprito-teszt

Ha többet szeretnél megtudni egy elektromos ágaprító gép működéséről, és, hogy vajon megéri egy ilyen darabra befektetni, akkor ez a cikk Neked szól!

Írásunkban többek között elmondjuk neked, hogy:

  1. Milyen előnyökre tehetsz szert egy ágdaráló géppel
  2. Milyen ágaprító fajták léteznek, és milyen eltérések vannak az egyes kategóriák között
  3. Milyen háttere van a WOLF-Garten márkának
  4. Hogyan teljesít a gyakorlatban a WOLF-Garten SDE 2800 EVO elektromos ágaprító gép (teszt)

 

1. Egyáltalán miért érdemes ágaprító gépet vásárolni?

Dióhéjban? Mert rendkívül praktikus. Az ágdaráló gépekkel rengeteg helyet takaríthatsz meg a kertedben, az aprított darálékból (más néven „mulcsból”) pedig a kertedben levő növényeket is ápolhatod! Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon pénzt is és időt is spórolhatsz vele. A zöld hulladék elszállításához például jóval kevesebb zsákot kell majd megtöltened a keletkezett darálékból, (mivel jóval kevesebb helyet foglalnak, mint a lenyesett ágak), mindezt pedig jóval gyorsabban is elintézheted, mint ha saját kezeddel kezdenéd belegyűrni az ágakat a szemeteszsákokba.

Persze ha már eljutottál odáig, hogy vettél egy WOLF-Garten ágaprító gépet, akkor sokkal jobban jársz, ha nem dobod ki a keletkezett mulcsot, hanem fel is használod!

Hogy miért éri meg neked? Leginkább azért, mert így nem kell majd olyan gyakran öntöznöd a növényeidet, és a gyomok térnyerését is meg tudod akadályozni. A gyakori öntözésre ugyanis leginkább azért van szükség, mert a talajra öntözött víz akár 80%-a is el tud párologni! Ha viszont betakarod mulccsal a növények körüli talajt, akkor akár 10%-ra is lecsökkentheted a párolgás mértékét, ami azért valljuk be, nagy különbség. Ez főleg a melegebb időszakokban nagy segítség, de ne gondolt azt, hogy télen sincs értelme a mulcsozásnak, ugyanis megvédi a növényeidet a fagytól. Mondhatni Téged is, mivel fűtésre is ideális a kapott mulcs.

A darálékkal betakart talajon pedig a gyomnövények nem tudnak hozzájutni ahhoz a fényhez, ami szükséges lenne ahhoz, hogy kifejlődjenek. Így tehát egy ágdaráló géppel még a gyomlálás keservességétől is megóvhatod magad.

agaprito-agdaralo-mulcsozo

2. Ágaprító típusok: mik a különbségek?

Egy ágdaráló tesztnél azt sem árt tudnod, hogy egyáltalán milyen fajták közül válogathatsz, és hogy milyen eltérésekre kell számítanod az egyes típusok között. Leginkább három fő típusát különböztethetjük meg az ágaprítóknak. Ezek a következők:

 

1. Gyors ágdaráló gépek

Amit rögtön érdemes tudnod ezekről a gépekről, hogy a legtöbb esetben ezek a leghangosabbak az ágdaráló típusok közül, ugyanakkor sokkal könnyebbek is szoktak lenni, mint társaik.

Hátrányuk viszont, hogy a kisebb méretből adódóan nem mindig rendelkeznek saját gyűjtődobozzal, így neked kell erről külön gondoskodnod, ha nem szeretnéd továbbra is a saját kezeddel végezni a zsákolást. Természetesen a helymegtakarításból származó előnyök így is úgy is érvényesek, mivel a darálék így is kevesebb helyett foglal, mint a lenyesett ágak. Az Emaki barkács webáruházában a könnyebb elektromos ágaprító gépek is rendelkeznek saját gyűjtőzsákjukkal.

Működését illetően a darálás úgy zajlik, hogy az ágakat egy vagy több forgókés aprítja szét. Választáskor arra is figyelni kell, hogy az ilyen ágdarálóknál nem minden esetben éri el a 45 millimétert az ágak megengedett maximális átmérője!

Árukat tekintve ezek számítanak a legolcsóbb ágaprító gépeknek.

 

2. Csendes elektromos ágaprító gépek

Ebbe a kategóriába tartozik az ágdaráló tesztünk tárgya is, a WOLF-Garten SDE 2800 EVO. Az előző ágaprítókhoz képest ezek már valamennyivel nehezebbek: a WOLF-Garten elektromos ágdaráló gépe például 24 kilógrammot nyom. Ugyanakkor – ahogy a nevük is sejteti – jóval csendesebbek is alapfordulaton, mint a kisebb súlycsoportba tartozó társaik. Így aztán a hétvégi kertészkedésnél sokkal kevésbé kell tartani a szomszédok negatív visszajelzéseitől (habár darálás közben így is úgy is számítanod kell egy kis zajra).

Működésüket illetően két fajta ágdaráló van ebben az árkategóriában: a hengerkéses és a forgókéses ágaprító. Az előbbinél egy hengerre emlékeztető szerkezet (az úgynevezett „behúzóhenger”) szó szerint behúzza az ágat, és úgy aprítja szét. Az utóbbinál pedig a forgókések végzik a feldarabolást: így történik ez a WOLF-Garten SDE 2800 EVO elektromos ágaprító gépnél is.  Komposztanyag előállításához is tökéletes, és ezen a téren gyorsabb is, mint az előző kategóriába tartózó ágaprító gépek.

Ár-érték arányban ezek a gépek tartoznak a közép, illetve felső-közép kategóriába.

 

3. Benzinmotoros ágaprító gépek

Az ide tartozó ágdarálók főleg akkor szólnak Neked, ha egy hatalmas kertet szeretnél karbantartani, és ebből adódóan rengeteg zöld hulladékot is kell kezelned. Akár 10 cm-es átmérőjű ágakkal is elbánnak, úgyhogy aligha találkozhatsz olyan fadarabbal, amivel ne tudna elbánni egy benzines ágaprító gép.

Arra viszont számíts, hogy ezek a gépek jóval nehezebbek is, mint bármely másik ágdaráló típus. Ebben a kategóriában a legkönnyebbek is elérhetik a 38 kilót, de olyan modell is van, ami kemény 155 kilót nyom!

A magas teljesítménynek természetesen meg van az ára, de ha tényleg nagy területet kell lefedned kertészkedésnél, akkor érdemes befektetni egy ilyen darabra. Az Emaki webáruházában széles választék fogad majd téged, úgyhogy érdemes végignézned az egyes gépek technikai jellemzőit: szinte biztos, hogy találsz majd olyan ágdaráló gépet, ami megfelel az igényeidnek!

 

3. A WOLF-Garten márkáról

Ár-érték arány szempontjából nehéz lenne csalódni a WOLF-Garten gépekben: megfizethető, de mégis magas minőségű ágaprítókat és egyéb kerti masinákat gyártó, megbízható német márka. Az összeszereltség és a kivitelezés külsőre is nagyon tetszetős, de ami természetesen még fontosabb, hogy kimagasló az ágdarálók anyaghasználata.

Németországban a népességnek körülbelül 85%-a hallott már a WOLF-Garten gépekről, hivatalos kommunikációjukban pedig a szenvedélyes és örömteli kertészkedés szinonimájaként tartják számon a termékeiket. Ez mind jól hangzik, de vajon hogyan köszön ez vissza a gyakorlatban? Olvasd tovább ágaprító tesztünket!

 

4. A WOLF-Garten SDE 2800 EVO elektromos ágaprító tesztje

elektromos_agdaralo_teszt

Az eddigi információk alapján felmerülhet benned a kérdés, hogy tényleg megállja-e a helyét egy ilyen elektromos ágdaráló, ha ennél erősebb, benzinmotoros változat is elérhető. Főleg, ha eddig netán csak a benzines változatokat ismerted: ezek ugyanis a 45 mm feletti ágvastagsággal rendelkező darabokat is gond nélkül szét tudják aprítani.

 

Az elektromos ágdaráló összerakása és felszerelése

Amennyiben egy WOLF-Garten SDE 2800 EVO elektromos ágdarálót veszel, már a doboz felbontásánál látni fogod, hogy ezt bizony Neked kell összeraknod. Azonban ez semmiféle nehézséget nem jelent majd számodra, hiszen a gép összeszerelése nem igényel komolyabb szaktudást: kb. fél óra alatt össze fogod tudni rakni az összes darabját.

Ez az elektromos ágdaráló 24 kilót nyom, tehát jóval könnyebb, mint a legapróbb benzines gép. A gép mozgatását pedig a kerekek is megkönnyítik, akár a kert egyik végéből a másikba viszed, akár a garázsba gurítod vissza. Az SDE 2800 EVO saját gyűjtődobozzal is rendelkezik, habár ezt szinte bármelyik ágdaráló márka gépeiről is elmondható. Ennek az előnyei egyértelműek: jóval praktikusabban és gyorsabban tudod majd megoldani a zsákolást, mivel nem neked kell így külön összeszedni a hátrahagyott darálékot.

 

A munka előkészítése: így segíthetsz magadnak (és az elektromos ágdarálónak)

wolf_garten_agdaralo

A darálás megkezdése előtt bizonyos ágakat mindig elő kell készíteni. Ez annyit jelent, hogy azokat az ágakat, amelyek nem „egyenesek” (akár vannak rajtuk kiálló ágak), azokat meg kell metszeni, mielőtt beledugnád az elektromos ágaprító nyílásába, különben nem fognak beférni. A vastagabb ágaknál ez különösen fontos. Utána gond nélkül ledarálja őket a gép, csak ne felejts el erre is figyelni! A kisebb gallyakat különösen „szereti” a gép, úgyhogy ne sajnáld tőle!

Ugyanakkor, mint minden ágdaráló gépnél, a védőfelszerelés használata kötelező: a szemüveg és a kesztyű a minimum!

 

Hogyan működik a WOLF-Garten ágaprító gépe?

elektromos_agdaralo_gep

Ahogy a gép leírásában is szerepel, ez egy csendes ágaprítónak számít. Mit jelent ez pontosan? Azt azért ne várd, hogy suttogásszerűen aprítja majd szét a fadarabokat: amikor beleraksz egy ágat, nem igazán lesz csendes. Nincs mit tenni, a munkának van hangja! Az viszont tény, hogy alap fordulaton, darálás nélkül, elképesztően csendes ágaprító gépről van szó, és darálás közben sem lépi túl a 108 dB-es zajszintet.

Sokan úgy képzelik el ezeket az elektromos ágdarálókat, mint az amerikai filmekben: beledobnak egy óriási ágat, az pedig rögtön beszippantja és elnyeli, a másik oldalon meg kilövi a mulcsot. Nos, egy ilyen gépnél valójában azért picit több munkát kell beletenni! Az ágakat sose dobd csak úgy be a gépbe: ezeket adagolni kell, sőt, néha még egy picit erőltetni is (ehhez egyébként egy plusz „etetőkanál” is jár a géphez).

Alapvetően a kis vékony ágakat, leveleket simán ‘benyeli’, és a vastagabbakkal sincs baja, csak azokat mindig megfelelő tempóban adagold az elektromos ágaprítóba.

 

Mit csináljak, ha elakad az elektromos ágdaráló?

Igen, ez is elő tud fordulni, főleg az elején amikor még nem szoktad meg annyira a WOLF-Garten gépének használatát. Ettől függetlenül nem kell emiatt aggódnod, mert amint ráérzel, hogy milyen tempóban bírja az ágaprító az adagolást, már nem is lesz semmi baj. Csak bele kell jönnöd!

Ha bármikor elakad a gép, akkor is csak pár percbe telik kitisztítanod az egészet. FIGYELEM: ilyenkor kötelező áramtalanítod a gépet, nehogy bajod essen!

 

Összefoglaló a WOLF-Garten SDE 2800 EVO elektromos ágaprító gépről

elektromos_agaprito_gep

Előnyeit és könnyű kezelhetőségét tekintve minden kertes házban megvan a helye egy ilyen gépnek: végül is mindenhol előfordulhatnak olyan ágak, gallyak, amik útban vannak, nem igaz? Jóval praktikusabb és gyorsabb, mintha külön összegyűjtenéd a lemetszett ágakat, a kerti hulladék elégetéséhez képest pedig sokkal környezetkímélőbb.

A mulcsból pedig egy sokkal könnyebben komposztálható darálék keletkezik, amit a növényeid ápolására is felhasználhatsz, de akár dekorációként is megállja a helyét! Különösen, ha száraz ágakat darálsz le, ami tökéletesen mutat a tuják alatt vagy bármilyen helyen, ahol nem bánod, ha a szomszéd csodálkozva kérdezi majd meg tőled, hogy ezt mégis hogyan csináltad?

 

Ágaprító tesztünket ezzel zárjuk le. Adj egy esélyt a WOLF-Garten SDE 2800 EVO elektromos ágaprítónak!