emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A lánchajtásos kapálógépek előnyei

A lánchajtásról érdemes tudni, hogy a meghajtás eme módja lényegesen nagyobb erőátvitelt tesz lehetővé. Így nem csoda, hogy az intenzívebb talajművelést illetőleg nagyobb mennyiségű földmunkát igénylő terepeken az erős, lánchajtással szerelt kapálógépek bizonyulnak a legmegbízhatóbbnak.

Ma már számtalan márka, széles típuskínálatából választhat az, aki nagyteljesítményű kapálógépet szeretne vásárolni kertje, gazdasága talajmunkálatainak alapos elvégzéséhez.

A lánchajtásos kapálógépek kiemelt előnyei

A kisteljesítményű, és alacsony fogyasztású, kompakt rotációs kapákkal szemben egy masszívabb, robosztus szerkezetű lánchajtásos kapálógép számos előnnyel rendelkezik.

1. Ergonómikus tolókar kialakítás

A lánchajtásos kapálógépek stabilan irányítható, ergonomikus kialakítású tolókarral rendelkeznek. Stabil haladást, pontos manőverezést és könnyű kezelhetőséget tesznek lehetővé az ergonomikus kialakítású állítható, elforgatható tolókarok, valamint a karba integrált vezérlés (gyorsítás-leállás).

Ezeknek kifejezetten a kötött, agyagos terepeken láthatjuk hasznát, ahol a kemény földhéjak feltörése és a nehéz talajforgatási munka szinte kiált a nagyobb motorteljesítményért.

2. Hátramenet és több sebességi fokozat

Az akár három sebességi fokozat és a hátramenet jelentősen megkönnyíti a földmunkák végzését. A lánchajtásos kapálógépekkel történő stabil és biztos munkavégzést garantálja az egy, kettő vagy akár három előre meneti sebesség továbbá a hátramenetbe kapcsolás lehetősége.

A hátramenet a sorvégi szűk ívű fordulások alkalmával és a vontatmány felkapcsolása során jelent különösen nagy segítséget.

A lánchajtásos kapálógépek több sebességi fokozata és a tolatási lehetőség lehetővé teszi egy adapter segítségével a kisebb-nagyobb eszközök vontatását is.

3. Adapterekkel bővíthető alkalmazási lehetőség

Megfelelő adapterekkel, részegységekkel bővítve a lánchajtásos kapálógéppel pótkocsi is vontatható.

A nagy kiterjedésű, több hektáros termőföldek talajmegművelésében is szinte magától értetődően hatalmas segítség egy erős, lánchajtásos ipari kapálógép. Ezeken a földeken ugyanis már egyéb, vontatott talajművelő eszközök és szállító pótkocsi alkalmazására is szükség lehet.

További talajművelő részegységekkel bővítve a lánchajtásos kapálógép igazi kombinációs gépegységgé bővíthető.

A lánchajtásos kapálógépeket a nagyobb erőátvitel és az erős motor a kisebb, traktorvontatású eszközök elhúzására és az azzal történő munkavégzésre is alkalmassá teszi. Ehhez mindössze egy pár, a kapatagok helyére szerelhető járókerékre és egy bővítőre (adapterre) van szükség így a kapálógép igény szerint vontatóként, pótkocsis kistraktorként is funkcionálhat.

A bővítő vagy adapter alkalmazásával a lánchajtásos kapálógéppel így akár vontató, boronáló, fűnyíró-, ároktisztító, talajmaró és hókotró munkák is végezhetőek. Az első segédkerék általában megtámogatja az egész gépegység mozgathatóságát, irányíthatóságát.

További előnyökkel is bírnak a lánchajtásos kapálógépek

Ha a fentiek nem győznének meg valakit arról, hogy azonnal egy lánchajtásos kapálógépet válasszon magának, következzen még pár igencsak erős értékajánlat.

1. Lényegesen hosszabb élettartammal bír egy lánchajtásos kapálógép

A lánchajtásos kapálógépek élettartam terén egy fejhosszal vezetnek a rotációs kapákkal szemben. A nagy teljesítményű, profi, motoros lánchajtásos kapálógépek ugyanakkor élettartam terén is előnnyel indulnak hagyományos elektromos rotációs kapa társaikkal szemben.

A házkörüli szántások, vetések munkálatai során felmerülő megpróbáltatásokat igen jól bírják az 5-8 Lóerős, lánchajtásos erőátvitellel működő, robosztus szerkezetű kapálógépek.

A minőségi alkatrészeken túl a hosszú élettartam többek között a minőségi, edzett acél kapatagoknak, az olajfürdős hajtóműnek, az ékszíjvédelemmel ellátott ékszíjas meghajtásnak és a masszív kipufogódob védelemnek köszönhető.

A szerkezet külső takaróelemei hosszantartó védelmet nyújtanak a kemény föld, kő, sziklafelverődésekkel szemben.

2. Nagyfokú üzembiztosság, életvédelmi funkciók

Ékszíjvédelem, megerősített ház és sárvédő lemez, vészkapcsoló = maximális biztonság. Ezek a nagy teherbírású kerti gépek ugyanis olyan megerősített házzal mi több, akár sárvédő lemezzel is rendelkeznek, amely mind a gépet, mind annak kezelőjét képes megvédeni a kőfelverődésekkel és ütésekkel szemben.

A lánchajtásos kapálógépek gyakran életvédelmi vészkapcsolóval is rendelkeznek, amely extra védelmet biztosít az eszköz működtetése során.

Amennyiben egy nagyobb földterületet kisteljesítményű vagy kisebb munkaszélességű rotakapával tör fel és mozgat át, az a kisteljesítményű eszközzel nem csak időigényes művelet, de igen fárasztó is lehet.

A nem megfelelő mélységben végzett földlazítási-forgatási munkálatok ugyanakkor akár csökkent terméshozam képében is jelentkezhetnek.

Szezonális kerti munkák végzéséből eredő derékfájást hagyja meg a szomszédjának; aktuális földmunkáit végezze egy nagyobb munkaszélességű, mélyebb földmunkára képes kapatagokkal szerelt, masszív és időtálló lánchajtásos kapálógéppel.