A horgászorsó részei és a fékes orsók jellemzői

Bár módszerek és csalik terén gyakorta akadnak véleménybeli eltérések, de abban szinte minden pecás egyetért, hogy vannak olyan eszközök, amelyek nélkülözhetetlenek a horgászat során. Ilyen horgászeszköz az orsó is.

Mind márka, mind zsinóradagolás, mind horgászmódszer szempontjából nézve számtalanféle orsót találhatunk ma már a piacon világszerte.

Zsinóradagolás szempontjából léteznek peremfutó-, multiplikátoros-, tároló illetőleg legyező orsók. Horgászmódszer szempontjából pedig választhatunk, hogy inkább pergető, vagy bojlis, harcsázó, esetleg match, vagy feeder (finom vagy távdobó) orsót szeretnénk használni. És akkor a fékrendszerekről még szó sem esett.

Mi a horgászorsó feladata?

Az orsóról sokaknak csak annyi jut eszébe, hogy az az a valami, amire fel van tekerve a zsinór. Nos, igen, ez részben igaz is. Ám az orsónak nem csak arra való, hogy eltárolja a rá feltekert zsinórt- ez különben is az orsó dobjának a feladata.

A horgászorsó főbb részei

Az orsó a horgászat során összességében segít a zsineg szükség szerinti adagolásában, engedésében, gyors feltekerésében vagy épp adagolásának szabályozásában a fékrendszer segítségével.

A dob az, ami ténylegesen a zsinór eltárolására szolgál

A dob csak egy része a horgászorsónak. A dobon levő menetek meghatározzák a zsinórképet. Megfelelően pozícionált dob esetén a dob hézagolása megfelelő, vagyis azon a zsinór torlódásmentesen, egyenletesen helyezkedik el szép zsinórprofilt adva.

Ha a dob alacsonyan helyezkedik el, akkor a rotor kevés időt tölt az alsó holtponti részen így több zsinórt teker a dob tetejére.

Ha viszont pont fordított a helyzet, akkor a felső holtpont helyett az alsóra teker több zsineget. Ekkor érdemes utánkorrigálni a pozícióját, egy plusz alátéttel vagy egy alátét kivételével.

A nem megfelelő zsinórprofil nem csak gubancolódáshoz vezethet, de a dobótávolságot is méterekkel lecsökkentheti vagy spicctöréshez is vezethet.

A horgászorsó többi része

A felkapókar: a felkapókar segít, hogy feltekeréskor gubancolódás nélkül, a megfelelő szögben érkezzen és tekeredjen vissza a zsinór a dobra.

A zsinórvezető: ezen a görgőn (görgős csapágyon) halad keresztül a zsinór miközben feltekerjük a dobra, szerepe a nem kívánatos zsinór-felhalmozódás csökkentése, megakadályozása.

A hajtó-, vagy tekerőkar: ez a kar szolgál a zsinór visszacsévélésére vagy igény szerinti, szabályozott eresztésére. Az, hogy a hajtókar egy fordulata hányszor hajtja körbe az orsó rotorját, adja az orsó áttételét (gear ratio), amelynek a jelölése 1:3, vagy 1:3,5.

Ez annyit jelent, hogy egy tekerőkar fordulat alatt a rotor 3-szor vagy 3,5-szer fordul körbe. Az orsó (dobátmérőjétől függően) több damilt képes behúzni nagyobb áttétel esetén.

A visszaforgásgátló: segít, hogy bevágáskor ne lépjen fel az orsó hajtóműjére nézve káros terhelés. Megakadályozza az orsó hajtóműjének szerkezetkárosító visszapördülését. (Pl. holtjátékmentes visszaforgásgátló, tűgörgős visszaforgásgátló)

Az orsó talpa: a talppal csatlakoztatható, ill. rögzíthető az orsó a bothoz

A fék, vagy fékrendszer: szabályozható általa az orsó dobjának forgási sebessége illetőleg a kar forgatásához szükséges erő. Fékrendszer fajtája szerint lehet az orsó első-, hátsó-, nyeletőfékes, vagy épp harci fékes.

Mi jellemzi a különféle fékes orsókat?

Az elsőfékes (front drag) orsók erős, robosztus felépítésűek és nagyobb igénybevételt is jól bírják. Szerkezetükben a fékrendszer a dobrészében, elöl kapott helyett. Az elsőfékes orsók fékrendszere általában filckoronggal, lamellákkal szerelt. A lamellák felelnek a fékerőért, míg aktuális erejének beállítása a fékerő szabályzó gombbal történik; horgászat közben balra tekerve a fékerő növelhető, jobbra csökkenthető.

A hátsófékes (rear drag) orsók kis klingerit vagy teflon lamellákkal készülnek és a fékszerkezet az orsó hátsó részében helyezkedik el. Ennek megfelelően a fékerőt szabályozó gomb az orsó hátulján helyezkedik el, így nem nyújt olyan precíz beállítási lehetőséget, mint az elsőfékes rendszer.

A nyeletőfékes (baitrunner drag) orsótípusnál van egy fő fékrendszer az orsó elejében és egy nyeletőfék hátul, amelyet egy hátsó kapcsolóval kapcsolhatjuk be vagy ki, igény szerint. A fő fékrendszer ereje elöl, egy tekerőgombbal állítható.

A nyeletőfék kiváltképp akkor hasznos, ha nem szeretnénk, hogy a botot, kapás esetén vízbe rántsa a hal vagy arról teljesen letekerje a zsinórt addig, amíg elmegyünk egy sörért. Két feeder botos horgászat esetén is igen jól jön a nyeletőfékes rendszerű orsó.

A nyeletőfék kikapcsolható a kapcsoló átváltásával is vagy a hajtókar megtekerésével. Utóbbi esetben innen már az első fék funkciója dominál.

Harcifékes (fighting drag) orsóknál a hátsó fék rendszere egy gyors fékerő szabályzó karral is állítható, egy mozdulattal növelhető vagy épp csökkenthető. Ez lehetővé teszi, hogy a hátsó fék erejét közepes szintre állítva is egy mozdulattal, azt finomra hangolva növelhessük vagy csökkenhessük.

Az orsó tehát a horgászfelszerelés elmaradhatatlan eleme. Az pedig, hogy ki, melyik orsó típust választja, egyszerűen csak egyéni döntés és horgászmódszer kérdése.