emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A fűnyíró traktor működése: tanácsok a karbantartáshoz

Tegye a szívére mindenki a kezét és vallja be bátran: előfordult már, hogy egy-egy fűnyírást követően nem tisztogatta át alaposan a fűnyíró traktorát, mielőtt visszatolatott volna vele a kerti sufniba, vagy a garázsba.

Pedig a fűnyíró traktor karbantartása egy igen fontos művelet, legalábbis, ha nem az a kifejezett célunk, hogy a fűnyíró traktorunk működése a lehető legrövidebb idő alatt bemondja az unalmast.

Bár az eszköz megtisztítása még így is a leggyakrabban és legszélesebb körben végzett karbantartási eljárásnak mondható – és sokaknál ezzel ki is merül a hozzáértés – ezen túl számos egyéb művelet elvégzésére is szükség lehet.

Olyanokra, amelyeknek kifejezett célja, hogy megelőzhetőek legyenek a fűnyíró traktor szerkezetének valamint alkatrészeinek idő előtt bekövetkező meghibásodásai, vagy épp megszüntethetőek legyenek aktuális üzemzavarai.

A fűnyíró traktor működéséhez szükséges karbantartási munkálatok

Egyes karbantartási műveletek elvégzésére a traktor leállítását követően szükség van, míg más műveletekre csak időszakonként kell alkalmat keríteni.

Ilyenek a fűnyíró traktor teljesített munkaóráihoz kötött ellenőrzési feladatok, amelyeknek gyakoriságára hatással lehetnek az időről-időre bekövetkező környezeti (forróság, eső) és a tartós vagy állandó kedvezőtlen munkakörülmények (nagy terhelés, sáros talaj, por).

Utóbbiak esetén kiváltképp nem elég, ha csak tisztogatjuk a szépséges és nagyteljesítményű fűnyíró traktorunkat, az egyéb, fontos karbantartási műveletek hiányában eszközünk amortizációja felgyorsulhat és akár már pár hónapon belül azt vehetjük észre, hogy újra a régi, berántós önjáró fűnyírót tologatjuk a telken oda-vissza.

A legfontosabb otthoni karbantartási műveletek – mit, mikor

Figyelem! Tilos és balesetveszélyes menet közben vagy járó motorú fűnyíró traktoron karbantartást, beállítást vagy bármiféle ellenőrzést, kenést végezni!

A fűnyíró traktor karbantartási munkálatai előtt minden esetben állítsuk le a motort, valamint hagyjunk elegendő időt arra is, hogy a felforrósodott alkatrészek, gépelemek és kenőanyagok lehűljenek.

Általános karbantartási munkálatok: minden használatot követően

  • A fűnyíró traktor tisztítása: a feltapadt nyesedékek eltávolítása, a külső karosszéria és vágóélek alapos megtisztítása
  • Gépápolási feladatok: mozgó alkatrészek, gömbcsuklók igény szerinti kenése (olajozása vagy zsírozása),

Ellenőrzési és beállítási feladatok: igény szerint vagy időszakonként, munkaórák függvényében

  • Védőburkolat épségének ellenőrzése (a hibás védőburkolat balesetveszélyes!)
  • Levegőnyomás ellenőrzése a kerekekben (levegő pótlása gyári érték alapján)
  • Ékszíj sértetlenségének, feszességének ellenőrzése
  • Ékszíjtárcsa épségének ellenőrzése
  • Olajszint ellenőrzése és utántöltése a meghajtó motorban
  • Kenőolaj minőségének ellenőrzése
  • Akkumulátor ellenőrzése (igény szerinti töltése, kábelek, kábelcsatlakozások ellenőrzése)
  • Levegőszűrő tisztaságának ellenőrzése
  • Alkatrész cserék: pl. meghajtó szíj vagy épp szűrőcsere
  • Hibaelhárító, kisebb javítások: fékek működésének ellenőrzése, az esetleges hibák elhárítása, nagyobb szerelést nem igénylő, szükség szerinti hibaelhárítások pl. csorbult kaszaélek cseréje, csavarok/anyák meghúzása, pótlása, cseréje,

Bár a nagyobb javítási feladatokat ajánlatos leginkább garanciára, szervizben elvégeztetni, a megvásárolt fűnyíró traktorra vonatkozó műszaki kiskönyvet még az általános, otthoni karbantartáshoz is érdemes áttanulmányozni.

A legújabb fűnyíró traktorok ugyanis már olyan drága mechanikai elektronikai eszközök, amelyek megbütykölése igen komoly elektronikai, számítástechnikai vagy épp irányítástechnikai szaktudást igényel.

Mit NE tegyünk a fűnyíró traktorunkkal?

A szabály egyszerű: ne vágjunk vele gazt! Még a vágóasztalos fűnyíró traktorokkal se. A fűnyíró traktor működése tekintetében ugyanis éppen olyan, mint egy önjáró fűnyíró. Csak annyiban különbözik attól, hogy a fűnyíró traktorral egy nagyobb füves területtel rövidebb idő alatt és sokkal kevesebb fáradtság árán tudunk végezni.

A fűnyíró traktor tehát elsősorban fűnyíró (igaz, csatolhatóak rá extra elemek, mint pl. egy hótolólapát) és nem a magas, sokszor fás szárú növényzettel tűzdelt, sűrűn burjánzó gazok levágására szolgál.

Természetesen előfordulhat, hogy egy-egy hosszabb nyaralás vagy esős időszak miatt kimarad pár fűnyírás, ezesetben azonban először a lehető legmagasabb vágóasztal magassággal kell végigmenni a vágandó területen, a lehető legalacsonyabb sebességgel.

A magasra nőtt, sűrű fű ugyanis visszafogja, lelassítja a vágókések forgását, ezáltal a meghajtó ékszíjak csúszni kezdenek az ékszíjtárcsákon, ami így súrlódva felforrósodik és elfüstöl. Ebből leginkább annyit vehet észre az okos gazda, hogy leáll alatta a drága fűnyíró traktor és se előre, se hátra onnantól nem hajlandó mozdulni, míg új ékszíjat nem kap.

Amennyiben tehát csak elkerülhető, a fűnyíró traktort ne használjuk magas fű nyírására, vagy csak a fentebb már említett módon: maximális szintre emelt vágóasztallal. Ezt követően természetesen a fű újranyírható a megszokott vágómagassággal, de még mindig nem lóhalálában.

A fűnyíró traktor hosszú élettartammal hálálja meg a gondos karbantartást és az előírásnak megfelelő alkalmazást.