emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

gyeptrágya

Milyen gyeptrágyát használjak? Összehasonlítottuk Neked a gyeptrágya fajtákat

A tökéletes pázsit és a szép zöld gyep ma már nem csak a magánparkok kiváltsága. Igaz, több kell hozzá annál, hogy nyáron többször locsolgatjuk, vagy, hogy ha a szomszéd épp füvet vág, akkor mi is lenyírjuk.

Ezért írtunk egy rövid összefoglalót a gyeptrágyákról, valamint azok alkalmazásáról az előírtak szerint, és ahogy az öreg Gyuszi bácsi is csinálja a faluban.

Az előírtak szerinti alkalmazás

A pázsit akkor lesz erős, dús és egészséges, ha gondoskodunk számára az optimális tápanyag utánpótlásról, ráadásul akkor, amikor arra épp szüksége van. Milyen tápanyagokra van szükséges a fűnek?

A legfontosabb tápanyagai a nitrogén, a foszfor és a kálium, de szüksége van más-más arányban rézre, magnéziumra, vasra, mangánra és kálciumra és még számos egyéb mikroelemre is, igaz, kisebb mennyiségben.

A műtrágyák kifejezetten elsőrangúak, ha a tápanyag utánpótlásáról van szó.

A legegyszerűbb módja a gyep trágyázásához szükséges műtrágya kiválasztásának az, ha elsődlegesen a növény adott vegetációs fázisához választunk készítményt, vagyis ahhoz igazítjuk a tápanyagok pótlását, hogy épp mire van szüksége. Gyökérnövesztésre? Növekedésre? Dúsulásra?

Erőteljes levél és hajtásképződés, élettelibb szín – a nitrogén (N) a növekedés támogatója

Jobb tápanyagfelvételre, erős, ellenálló növényzet – a kálium (K) növeli a gyep ellenálló képességét

Erőteljes, dús, mélyebbre hatoló gyökérzet – fejlődését a foszfor (P) segíti

A fotoszintézisben és az egészséges levélképződésben a magnézium (Mg) játszik fontos szerepet.

Az aktuálisan szükséges tápanyagigényt több tényező is befolyásolja

Az aktuálisan szükséges tápanyagigényt a növény életének aktuális fázisán (csírázás/vegetációs időszakok) túl olyan tényezők is befolyásolhatják, mint a talaj adott tájegységre jellemző tulajdonságai (keménysége, fizikai és kémiai összetétele, pH-ja), vagy épp az adott évszak és az időjárás.

Ennek megfelelően nem csoda, hogy a boltokban kapható gyeptrágyák is igen széles spektrumon mozognak.

Gyeptrágyák fajtái, típusai, csoportosítva

Vegetációs időszakok szerinti felhasználásúak:

Alapanyaguk szerint:

  • szervetlen és
  • szerves, vagy
  • pusztán növényi eredetű, organikus

Hatóidejük szerint:

  • gyorshatású (kb.3 hét) és
  • elnyújtott vagy hosszú hatástartalmú (ez lehet 810 héttől 810hónap is lehet)

Halmazállapotuk és szemcseméret szerint:

  • szilárd halmazállapotú granulált (ez lehet gyorsan felszívódó finom granulált vagy nagyobb szemcsemérettel rendelkező) és oldható, kristályos formájú, valamint
  • folyékony gyeptrágya (gyors hatású, inkább levélzeten keresztül felszívódó lombtrágya)

Összetételük szerint:

  • kizárólag a gyep számára szükséges tápanyagokat tartalmazó gyepműtrágyák, valamint
  • kiegészítő anyagokkal ellátott, speciális, pl. gyomirtóval vagy növényerősítőkkel kombinált készítmények

Mikor, milyen műtrágyát érdemes használni

Gyakran nyírt vagy igénybevett gyepekhez

Gyors rekreációhoz fontos kalcium és magnézium utánpótlás. Az intenzív gondozású gyepek esetében extra nitrogén csak olyankor válhat szükségessé, ha dúsítani szeretnénk az állományt, vagy egy gyors kertmentő tavaszi felülvetéssel kísérletezünk.

Egyéb esetben elég fenntartó kezelésként olyan összetételű műtrágyával ellátni, amely által a növekedése kiegyenlítetté, visszafogottá válik, vagyis érdemes az alacsonyabb nitrogéntartalmúak közül választani.

Fűtelepítéshez, vetéshez

Fűtelepítéshez, felülvetéshez a nitrogén mellett a foszfor is fontos tápanyag. Míg előbbi a növekedéshez, utóbbi a gyökerezés megindításához valamint a mélyebbre hatoló, egészséges gyökérzet és a föld feletti növényi részek dús fejlődésének biztosításához elengedhetetlen.

A gyep ellenálló képességének növeléséhez

A megemelt kálium tartalom erősíti a növény szöveteit és javítja a vízháztartását, ezáltal átsegíti a növényt a szélsőséges körülményeken így a téli időszakra való felkészítés előtt is jól jön az utánpótlás, valamint kora tavasszal elősegíti az erős növényi hajtások kialakítását.

Mohásodásra hajlamos talajra

Mohaellenes kiegészítő összetevőkkel ellátott készítményeket érdemes előnyben részesíteni, természetesen az alap tápanyagszükséglet figyelembevételével.

Gyomosodásra hajlamos talajra

Gyomirtó hatású készítmények is vannak bár elsődlegesen még a vetés előtt érdemes a talajt előkezelni. Egy megfelelően előkezelt, fűmag vetésre előkészített talaj esetében erre a műtrágyára kevésbé lesz szükség.

Tápanyaghiányos talaj esetén

Granulált vagy nagyobb szemcsemérettel rendelkező szilárd műtrágyák

A rövid hatástartalmú műtrágyák bár gyors tápanyag utánpótlást biztosítanak de vízoldékonyak így gyakran egy esőzéssel ki is mosódhatnak a talajból, kiváltképp, ha a talaj laza, homokos.

A hosszabb hatástartalmú műtrágyák általában kombinált készítmények, amelyek egyenletes tápanyagellátást képesek biztosítani a gyep számára egy-egy ciklusban, például csírázáskor vagy a növekedési fázis során.

Burkolt szilárd műtrágyák

A mai technológiák már lehetővé teszik az olyan tulajdonságokat is, mint például az elnyújtott (késleltetett) hatóidő a maximális hatékonyság érdekében. Ilyenek a burkolt műtrágyák.

A burkolt műtrágyák speciális tulajdonsága, hogy a felszívódása lassú, szabályozott, így egy-két zápor után nem kell újra műtrágyázni, mert nem mosódik ki gyorsan a talajból, így van ideje azt a növényeknek fokozatosan, hónapokon keresztül hasznosítani. 8-9 full season

Ezeket főként kora tavasszal érdemes kijuttatni és javasolt olyan gyepek esetében használni, amelyeknek kevésbé intenzív a gondozása, vagyis amelyeket nem tervezünk vonalzó mellett hetente 2-3centiméteresre vágni.

A műtrágyák használatához a gyep összetételén túl az adott talaj tulajdonságát is ismerni kell

A műtrágyák tökéletes használatához a fűfajta összetételén túl ismerni kell az adott talaj pH-ját is, hiszen míg az egyik a savasabb, addig a másik a lúgos talajt tolerálja. A trágyázást pedig ennek megfelelően szükséges kidolgozni.

Az alumínium-szulfátos, karbamidos és ammónium-nitrátos műtrágyák savasítják a talajt, de ez nem probléma, ha nagy százalékban csenkeszből és tippanból áll a gyepünk, ezek ugyanis kifejezetten kedvelik a savasabb talajokat.

Az angol és réti perjének pedig nagy a nitrogén igénye, így a nagyobb nitrogéntartalmú műtrágyákkal támogathatjuk a növekedésüket. A kálium-nitrát pedig emeli a talaj pH-ját, így ennek megfelelő növényi összetevőjű gyepkeverékhez érdemes használni.

Gyuszi bácsi ajánlása

Persze, a hagyományos, érett szarvasmarhatrágya is jobb a semminél, ha csak az van kéznél – ezt Gyuszi bácsi is jól tudja. Abban is igaza van, hogy a szerves trágya az „igazi”, legalábbis általános tápanyagpótlásra, mert vízoldékony és könnyen bemosódik a talajba.

Azonban a mezőgazdaságban használt trágyák foszfortartalma általában igen magas így főleg a kora tavaszi magvetés alkalmával a talaj optimális tápanyagszintjének javításához valamint egy-egy esetleges felülvetés alkalmával láthatjuk legnagyobb hasznát.

Egyéb időszakokban és beállt füvek esetén a „mezei” trágya alkalmazása sajnos inkább a vadfüvek és gyomok felszaporodásának kedvez, valamint a melegebb, nyári időszakokban a használata könnyen a fű kiégéséhez vezethet.

Bármilyen trágyát is használjunk végül a gyepünk táplálásához, lényeges, hogy a trágyázást mindig a fűnyírást, valamint gyepszellőztetést, gereblyézést követően végezzük el, és ha csak nem épp egy nagyobb eső elé sikerült időzítenünk, alaposan öntözzük is be az adott területet.