emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Fűmagok

Fűmag vetése tavasszal: mikor jön el a füvesítés ideje?

Amennyiben a költséges gyepszőnyeg lehelyezés helyett a fűmagvetés mellett döntöttünk és már megfelelően előkészítettük a talajt, valamint sikeresen kiválasztottuk a mindenki számára tökéletes (focizás-, kutya-, nap-, túllocsolás-, autókerék-, anyóstekintet-, stb. álló) fűmagkeveréket akár el is vethetjük azt.

A dús gyep, vagy legalábbis a zöldellő fűcsomók alkotta zöldfelület akkor is hasznos, ha az imént felsoroltak egyike sem részei a kertünkkel, telkünkkel kapcsolatos terveinknek, egyszerűen csak szeretnénk, ha a kopár föld helyett a szemnek oly kedves, életteli zöld szín jellemezné kis birodalmunkat.

A füvesítés ráadásul ökológiai szempontból is előnyös, mert a fű megköti a talaj felső rétegét, ezzel csökkentve az eróziót, és arra az időre, amíg kitaláljuk, hogy mihez kezdjünk a telekkel, még javítja is a talaj minőségét.

Érdemes tehát füvesíteni a kertet, telket, de ha nem ismeri ennek a mikéntjét, ne csak legyintsen! Olvassa tovább cikkünket, mert pontosan azt mutatjuk be, hogyan is érdemes füvesíteni.

Füvesítsünk, ha az idő is úgy akarja – de mikor kedvez az idő a fűvetésnek?

A füvesítést akkor érdemes elvégezni, amikor a hőmérséklet ideálissá válik, vagyis amikor már nem olyan alacsony, hogy usankát kelljen húzni egy sörözéshez vagy kávézáshoz a teraszon, de még nem is túl magas ahhoz, hogy a hétvégét piknikezéssel, napozással vagy kertásással töltsük.

Tehát áprilistól májusig, hogy a fűmagok csírázása a lehető legideálisabb körülmények között indulhasson el. Ebben az átmeneti időszakban ráadásul a rendszeres és bőséges kora tavaszi esők mellett még az elvetett fűmagok locsolgatásával sem nagyon kell bajlódnunk.

A legelső teendőnk az, hogy az Emaki.hu fűmag kínálatából kiválasztjuk a kertünk, telkünk számára leginkább megfelelő fűmagokat.

Kézzel vessük el vagy érdemesebb kiszóró kocsit használni a fűmag elvetéséhez?

A fűmagok a hagyományos módon kézzel illetőleg kis, kézi szóróval is elszórhatóak, vagy a magok elvetéséhez használható speciális kiszóró kocsi is.

Amennyiben csak 10-20 négyzetméternyi területet akarunk befüvesíteni, azt akár kézből vagy egy kézi fűmagkiszóróval is bevethetjük. Ha azonban ennél nagyobb területet szeretnénk gyepesíteni, akkor érdemesebb kiszórókocsit használni a magok elszórásához.

A 12,5 literes magtartályú, és 45 centiméteres szórási szélességű GARDENA L 0432-20 szórókocsijával akár 400 négyzetméter területet is lefedhetünk egyenletesen fűmaggal, ráadásul a kiszóró nyitása-zárása valamint az adagolás a fogórészen, a markolaton szabályozható.

Hogyan lesz egyenletesen sűrű fű a végeredmény?

A praktikus, kis kiszórókocsik egyetlen hátránya, hogy használatuk során ügyelnünk kell a vetés közbeni egyenletes haladásra, hogy elkerüljük a magok túlszórását, vagy épp a ritkább szórássűrűséget egyes területeken.

Abban az esetben, ha ilyen típusú szórókocsit használunk, a minél tökéletesebb és egyenletesebb végeredmény érdekében érdemes a fűmagot két részre osztani és a vetést megismételni a második adaggal az első vetésre merőlegesen haladva is.

Ha nagyon fontos szempont a gyep egyenletessége, sűrűsége és nem szívesen bajlódnánk egy esetleges kereszt- vagy utánvetéssel, akkor értelemszerűen olyan fűmagszórót válasszunk, mint például a 60 literes tartállyal rendelkező, HECHT 256 szóró kézikocsi.

Ez a típus ugyanis a kerekek forgatónyomatékát használja fel a kiszórórendszer meghajtására, működtetésére, így biztosítva a folyamatos és egyenletes magkiszórást.

Van még egyéb teendőnk a fűmag elszórását követően?

Amennyiben a fűmag kiszórásával elkészültünk, érdemes kissé átboronálni a majdani gyepünk teljes területét illetőleg ezt követően, utolsó lépésként a locsolás előtt el is hengerelhetjük azt, ahogyan azt a sógorunk, nagyapánk, vagy a postás is javasolja.

A hengerelés vagy a magok beleforgatása a talajba azért hasznos, mert a madarak így nem tudják a vetésünket megtizedelni és a már kisarjadt füvünk jó eséllyel nem lesz hiányfoltos.

A kiszórt magok csírázásának, majd növekedésének ösztönzéséhez a gyakori, megfelelő mennyiségű öntözés mellett alkalmazhatunk növekedésserkentő, indító műtrágyázást is.

A műtrágyát se kézzel szórjuk, használjunk kertészeti eszközt hozzá!

A műtrágya kiszórására ismételten szükség lehet a kézi szóróra vagy területtől függően a kiszóró kocsira, így ha csak most ruháztunk volna be egy ilyen praktikus eszközre, akkor örülhetünk, hiszen annak haszna kétszeres, az eredményt látva pedig befektetésünk sokszorosan is megtérül.

Amikor az általunk elvetett, fiatal fű szépen cseperedésnek indul és már szemmel láthatóan magassága egyenletesen meghaladja az átlag 5 centimétert, elvégezhetjük rajta az első „gyakorló” nyírást, ügyelve, hogy ne távolítsunk el vágással többet, mint a fű szálának ¼ része.

Figyelem: a talaj előkészítésének gondossága és minősége egyenesen arányos a gyepünk minőségével!

Minél alaposabban készítjük elő a vetés előtt a földet (gyomirtással, trágyázással, lazítással), minél egyenletesebben sikerül elszórnunk a fűmagot és minél alaposabban sikerül azt beforgatnunk, ledöngölnünk, várhatóan annál egészségesebb növekedésű és egyenletesebb eloszlású gyepet kapunk eredményül.