emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Szórakoztató elektronika

Akciókamera használat összehasonlítása videokamerával: mi a különbség?

Az akciókamera és a videokamera közötti hasonlóság (vagy épp különbség, mindez csak nézőpont kérdése) körülbelül olyan kaliberű, mint amit a Japán shinkansen szupervonat és a magyar alsóbbrendű vasúti vonalakon közlekedő, Bzmot motorvonat között: mindkettő sínparipa és elvisz A-ból B-be, csak más sebességgel, más utazási minőséget és más élményeket nyújtva.

Azok, akik konkrétan szeretnék tudni, hogy mi a különbség az akciókamera és a videokamera között, olvassanak tovább.

Mire és miért jók az akciókamerák?

A modern akciókamerák kicsik, egyszerűek és könnyen kezelhetők, és képesek arra is, amire más kamerák nem. Ezek nagy sebességű, nagy felbontású eszközök a lehető leginkább magával ragadó és leglátványosabb felvételek készítéséhez.

Az akciókamerát általában sisakra, mellkasra, kerékpár vagy motorkerékpár kormányára, állványra szerelik, hogy rögzítsék mindazt a látványt, ami a kezelőjük szeme elé tárul.

Még ha nem is vagy az extrém sportok rajongója vagy kalandor, az akciókamera az egyik legmenőbb kütyü, amit birtokolhatsz.  Olyan közel hozzák a nézőket a legkedvesebb élményeidhez, amennyire csak lehet anélkül, hogy ténylegesen ott lennének. Érthető, hogy rendkívül népszerűek a szörfösök, motorosok, hegymászók és más sportolók körében.

A legjobb minőségű, digitális videokamerák kontra dinamikus sport- vagy akciókamerák (go pro)

Ugyan a szemfülesek már eme címadásunkból is sejthetik a lényeget, de azért mi ettől függetlenül igyekszünk a részletekbe is belemerülni.

1.      A videokamera – erre ajánljuk

Családi események rögzítéséhez, vakáció eseményeinek külső szemszögből való rögzítéséhez, valamint vlogoláshoz (HandyCam), élő streameléshez és céges rendezvények, riportok, reklámvideók felvételéhez, közvetítéséhez

Nos, videokamerának nevezzük ma a bébi őr kamerákat vagy épp az autós kamerákat és a biztonsági IP-, valamint rejtett kém kamerákat pont úgy, mint a kézi, video felvevőket. Ezek a kamerák ugyan akár folyamatos képet/jelet is továbbíthatnak Wifi kapcsolaton át egy másik készülékre (pl. szülői egységre, vagy táblagépre/laptopra/PCre/telefonra), vagy ikerkameraként akár több egységük is összekapcsolható, de. Igen, itt jön a „DE”.

De ezek a videofelvétel készítésére képes kamerák nem a folyamatos helyváltoztatással járó, extrán dinamikus tevékenységek közbeni képrögzítésre lettek tervezve. Mi több, többnyire az olyan extrém körülményeket sem bírják jól, mint az eső, a rázkódás vagy a nagy UV sugárzás (kivétel talán a kültéri egységeket, de azok is csak az időjárás viszontagságainak képesek több-kevesebb sikerrel ellenállni).

Vagyis bár egy videokamera képes képstabilizált, 4k felbontású képalkotásra, HDR filmfelvételre és akár 30x optikai zoomra is, ezeket a kamerákat érdemes inkább elfelejteni, ha a célunk az, hogy személyes nézőpontból, tökéletesen rögzítsük a nyaralás alatti olyan „izgalmakat”, mint mondjuk a mezítlábas vízisízés, a Kite- és WingFoil szörfözés.

2.      Az akciókamera – erre alkalmas: mindenre IS. Sőt, ISS.

Az élményeket még a legjobb videokamerákkal is sokáig csak egy külső nézőpontból tudtuk megörökíteni. Azonban ma már ebben (sem) vagyunk korlátozva: köszönhetően az akciókameráknak.

Egy akciókamera használata ráadásul még az okostelefonunk kamerájának kezelésénél is sokkal egyszerűbb.

Egy fejre, sisakra, valamint akár sporteszközökhöz is könnyen rögzíthető, kompakt méretű sport/extrémsport, vagy akciókamera kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak, a rázkódásnak, az ütődéseknek, a víznek így akár extrém körülmények között (mély vízben, hóban, forróságban, rázós terepen. koncerteken stb.) is tartósan használható.

Igaz, akciókamera és akciókamera között is számtalan különbség lehet

Így az akciókamerák összehasonlítása nélkül nem könnyű a célunknak megfelelő készülék mellett dönteni.

Egy professzionális szintű digitális akciókamera felvételének a látószöge (170 fokos kép, 360 fokos videofelvétel, vagy pl. halszemoptika) és minősége (éjjeli üzemmód) ezen felül tetszés szerint módosítható (a 60 képkockástól a 1080pixelesen át egészen a 4K-ig) továbbá a rögzített felvétel felgyorsítható, mi több, akár készíthető sorozatfelvétel (timelapse) is belőle.

A nagy felbontásra és képstabilizálásra való képességnek köszönhetően ugyanis szinte minden esetben tiszta, éles és elmozdulásmentes képek valamint kiváló hang- és képminőségű videofelvételek készítőek vele.

A go pro kamerákat ma sok fiatal arra használja, hogy a nem túl testes kamerafelbontást produkáló drónkamerákat helyettesítve, és egy jobb minőségű akciókamerával készítsen drónfotókat valamint videofelvételeket felülnézetből pl. sporteseményekről, dinamikus baráti programokról vagy épp a családi nyaralásról.

Egy akciókamera használata illetőleg felhasználási lehetőségének köre már önmagában is igen széles lehet, és ezt a külön távirányító, a bővíthető memória és a különböző tokok, állványok arzenálja csak tovább növeli, és a határ csak a csillagos ég. Vagy még az sem, hiszen az ISS-en (International Space Station) is ilyen akciókamerákat használnak videofelvétel készítésre az asztronauták.