emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A talajlazítás előnyei: mitől lesz szép zöld a fű?

A szomszéd fűje… nos, az övé sem mindig egyöntetűen szép zöld. De ettől a miénk még lehet az. Hogyan?

Például tavaszi és őszi szisztematikus gyepszellőztetéssel, amellyel mentesíthető a gyep a meggyengült és elszáradt növényrészek filcként összeállt, sokszor akár 1-2cm vastag szövedékétől. A gyepszellőztetés mellett, ha a filcesedés jól láthatóan erőteljesebb, érdemes még gyeplazítást is alkalmazni.

Erre olyan eszközt célszerű használni, amivel egyszerre, szinte fáradtság nélkül képes hatékonyan elvégezni mind a földfelszíni (gyepszellőztetés) mind a földfelszín alatti (gyeplazítás) munkálatokat.

Meg fogja látni, hogy a gondos munkát a fű mindig meghálálja.

A talajlazítás és gyepszellőztetés odafigyelést igényel, de nem rakétatudomány

A talajlazítás, illetve a gyepszellőztetés éppen olyan kerti munka, mint a növények gondozása: ésszel, az Emaki.hu kínálatában kapható szerszámokkal és megfelelő előkészületekkel és némi szaktudással bárki elvégezheti.

Tényleg nem rakétatudomány, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a belvárosi panelből agglomerációba szabaduló, újdonsült kertvárosiak is hamar elsajátítják.

Ráadásul manapság sokkal könnyebb dolguk van az embereknek a gyepszellőztetéssel, mert a különféle kerti szerszámgép gyártók kifejezetten igyekeznek kiszolgálni a kezdők és hobbikertészek igényeit is.

Mi a talajlazítás célja?

A talajlazítás célja az egészséges és átszellőztetett talaj megvalósítása, azaz a talaj biológiai regenerációjának, megújulásának az elősegítése.

Mindegy, hogy haszonnövényekkel teli szántóföldről vagy a kedvenc hobbikertünkről van szó, egyaránt érvényes, hogy minél lazább a termőréteg, annál jobb lesz a termésátlag, annál dúsabban fejlődnek majd a növények.

A gyepszellőztetést és a gyeplazítást akár egyetlen eszközzel, „egy csapásra” is elvégezhetjük

A gondos levegőztetés, és alapos gyeplazítás hatására a téli fagyoktól és hótól elgyötört fű fellélegzik. A Scheppach SC 36 1500 Watt teljesítményű, elektromos gyeplazítójának 24 db acélhuzalos karmú hengere kifejezetten a moha és a filc kifésülésére termett.

Azonban a másik, 8 késes hengere is hasznos lehet, ha gyeplazítás válik szükségessé a fűvel betelepített telekterületen. Bár karom és késmagassága egyaránt 5-15 mm között állítható, ez a gyeplazító inkább a kevésbé filc-problémás területek, kiskertek gondozására alkalmas.

A Riwall PRO REV 3816 3in1 kombi gyepszellőztetője és lazítója egy, a hagyományos elektromos 2in1 gyeplazítókhoz mérten már karizmatikusabb kerti kapirgáló „jószág”, hiszen két komolyabb hengerrel is rendelkezik (egy acéltüskés szellőztetős és egy 16 darab, 6-12mm között állítható acélkéses talajlazító hengerrel) valamint ehhez igen korrekt, 40 cm-es munkaszélességgel.

Vagyis pont annyival nagyobb mérettel, és annyival nagyobb (1800 Wattos villanymotoros) kapacitással, ami már pont megfelel akár a nagyobb gyepfelülettel rendelkező telkek nagyobb lélegzetvételt igénylő megműveléséhez is.

A viszonylag kellemes befogadóképességű, 45literes gyűjtőkosár ráadásul lehetővé teszi, hogy akkor se kelljen többször félbeszakítanunk a munkát, ha a füves kertünk mérte megközelíti az 1000 -1200 négyzetmétert.

Hogyan dolgozik egy profi talajlazító gép?

A talajlazítás során az acélkések nyílást vágnak a felszínen és az előre beállított munkamélységben a földfelszín alá benyúlva alapos gyökérmetszést végeznek.

Ezt követően a felszínre hozva a széles kidobó-nyíláson át a gyűjtőkosárba továbbítják az elhalt gyökér és szártő-maradványokat, megtisztítva és frissítve ezáltal a tél során megfáradt és elgyötört gyep teljes gyökérzónáját.

A talajlazítást követően érdemes a szokásos trágyázást elvégezni így „az a szép, zöld gyep” idén láthatóan jobban fogja bírni a mozgalmas kerti partikat épp úgy, mint a mindennapos focit a gyerekekkel vagy a haverokkal és még a szomszédok vizslató tekintetét is garantáltan állni fogja.

Csak az egészséges tövű és gyökérzetű gyepen szabad gyepszellőztetéses gyeplazítást végezni!

Vigyázat, a mohával fertőzött vagy beteg gyep esetén egy alapos gyepszellőztetéssel és gyeplazítással pont ellenkező hatást érhetünk el, így azt csak az egészséges szártövekkel és gyökérnyakakkal rendelkező gyep esetén alkalmazzuk, ugyanis mindkét esetben fenn áll az utólagos gyors növényelhalás esélye.

A mohával borított talaj szinte megköti a vizet így a fű gyökeres nem lefelé, hanem a talaj felső réteg a felé a víz irányába törekszik növekedni. Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy a gyep gyenge gyökérzete pusztán csak a moharétegben kapaszkodik, így egy óvatlan gyepszellőztetéssel a moha mellett a füvet is eltávolíthatjuk.

Mit tegyünk, ha beteg a gyepünk?

Ha a gyep beteg, a betegség (vírus és gomba egyaránt) legfőképpen a gyökér és szártő területén okoz problémákat, miáltal a gyep gyökérzete meggyengül, a szártő elhal, a gyep kifoltosodik.

Amennyiben a beteg gyepen végzünk szellőztetést és talajlazítást az eszköz széthordhatja a fertőzést miáltal a folyamat felgyorsulhat és az egész gyepfelületre kiterjedhet.

Ha nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy a gyep csak a téltől van elgyötört állapotban, vagy esetleg betegség támadta meg, még a gyeplazítás előtt kérjük ki egy kertész vagy kertészeti szakember tanácsát!