emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Grillsütő

A kerti grillek használata – hogyan grillezünk elektromos és hogyan egy gázgrillen?

Azt mondják, ma már minden ötödik ember imád grillezni. Azt is közbeszéd tárgya, hogy mindenkinek van egy szomszédja, aki még télen is képes fejébe húzott sapkával, egy szál strandpapucsban, klott gatyában és bundakesztyűben órákon át állni a grill mellett és forgatni a husikat.

Így kell igazi grillmesterként grillezni

Ha neked nincs ilyen szomszédod, nos, akkor nagy valószínűséggel te vagy az. Vagy Te leszel. Hiszen, ha ezt a cikket olvasod, már nagy valószínűséggel van egy kerti grill a birtokodban, vagy szeretnéd, ha lenne, csak még nem tudod, hogyan is kell azt használni.

Nos, ha klott gatyát nem is, de kesztyűt fel!

Elektromos kerti grill

Az elektromos kerti grillsütők nagy előnye, hogy nem kell télen a használatukhoz egyujjas bundakesztyű, legfeljebb csak egyujjas konyhai, valamint, hogy a rajtuk való sütögetés nem jár kojtos füsttel.

Ezeket a grilleket ugyanis kontakt kistestvéreikhez hasonlóan akár kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a télikertben vagy bent, a négy fal között is nyugodtan használhatjuk.

Másik előnyük, hogy a kezelésük igen egyszerű és semmiféle speciális tapasztalat nem szükségeltetik a használatukhoz. Áram azonban annál inkább.

Az elektromos kerti grill helyhez kötött, azt ugyanis elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni. A kisebb kerti grillek hasonlóak a kis konyhai grillsütőhöz, többnyire három funkciójuk van a „vasalt”, kétlapos grill, a nyílt grilles barbecue és a sütő, amelyen például franciapirítóst is készíthetünk.

Az egy léptékkel méretesebb állványos elektromos grillek ráccsal is rendelkeznek, szinte már a hagyományos kerti grilleket szimulálva és bár füst ezeknél sem keletkezik – hacsak nem sül túl a fűtőelemre lecsepegett zsír – azonban a sülő húsok illatával használata már megközelíti az igazi grill-élményt.

Elektromos kerti használata

Használata végtelenül egyszerű: csak csatlakoztatni kell a hálózathoz és egy gombbal be kell kapcsolni. Teljesítménye sütés közben igény szerint, fokozatmentesen állítható.

Bizonyos idő elteltével egy szelet hússal vagy grillezéshez előkészített zöldséggel tesztelhetjük, hogy eléggé felmelegedett-e a tapadásmentes rács vagy az öntött alumínium lap. Amennyiben sercegést, sistergést hallunk, mehet rá a többi sütnivalónk is.

A raclette grill szintén egy elektromos grillsütőféle, ám a sütögetés itt több szinten zajlik egyszerre; míg a felsőn hús, addig az alsó szinten kis serpenyőszerűségekben hozzájuk ízlés szerint olvasztott sajt és zöldségek készíthetőek.

Gázgrill

A gázgrillek előnye, hogy szemben az elektromos grillekkel – palackméret függvényében – kevésbé helyhez kötöttek. A propán-bután palackkal üzemelő gázgrill igazán remek választás a kezdő grillezők számára; aki képes egy gázsütőt begyújtani, az a gázgrillel is boldogulni fog.

Kiváltképp, hogy a legtöbb gázgrill már saját, piezoelektromos gyújtással rendelkezik így begyújtás után akár azonnal használatra fogható.

Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a gázgrill gázégőinek száma általában erőteljesen befolyásolja a hő-elosztást valamint a hő-teljesítményt és ezáltal a rajta készült ételek átsülésének egyenletességét.

Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy nem sül meg egy két égős gázgrillen az, amit a rácsaira helyezünk, csak azt, hogy egyenletesebb hő-eloszlás (4-5égőfej) mellett akár több étel is ráhelyezhető és mind kellő mértékben átsüthető.

Gázgrill használata

A nagy grillező felületen kolbászkáktól a halakon és steakeken át a grillezett zöldségekig bármi készíthető. A grillező lemez valamint a típustól függő duplafalú fedél garantálja az egyenletes hő-elosztást passzív grillezés esetén is.

Amennyiben tehát egy ízletes Spare Ribs recept szerint kívánjuk elkészíteni az ételt, a beépített hőmérőn ellenőrizhetjük a belső hőmérsékletet. A grillezés során lecsepegő felesleges zsiradék a grill alatt levő tálcában gyűlik össze, ami könnyen tisztántartható két grillezés között.

A gázgrill oldalégős fajtája némileg védettebb az esetlegesen rácsepegő zsírral szemben és egyenletesebb átsülést biztosít a rácsokra helyezett grilltálcákban sülő húsok számára. A vaslapos, lávaköves gázgrillek használata talán a grillezés legtisztább és legegészségesebb módját garantálja.

Bár a fentiek alapján talán egyszerűnek tűnhet a dolog, de a profi grillezés mégsem olyan egyszerű, mint az 1+1. Vagyis nem csak grillsütő plusz valami grillezni való kell hozzá, jó, ha van a tarsolyunkban mellé egy pár évnyi használati gyakorlat, na meg némi kulináris ismeret is.

Az sem árt, ha rendelkezünk a tökéletes grillezéshez megfelelő segédeszközökkel (húsvillák, grillező eszközök, grilltálcák, stb.) valamint olyan minőségű és mennyiségű alapanyagokkal, amelyekkel a sütögetésre meghívott vendégeinknek nem csak a szemét, de a gyomrát is képesek leszünk lenyűgözni.

Ugyanakkor van egy harmadik grillfajta is, a húsokban füstös aromát hagyó faszenes – ami mindent IS tud

A faszenes a partik igazi nagyördöge: kormos, fekete és lángol, vagy legalábbis parázslik, ugyanakkor csábító is, hiszen legalább annyira szeretne mindenki a közelébe kerülni, mint egy W16-os motorral felszerelt sportautónak.

Így talán nem csoda, hogy az ára is ennek megfelelően alakul. A faszenes grill tehát már egy egészen más kategória és olyan terep, ami azoké a grillcápáké, akik nagyban játszanak, és nem klott gatyában.