emaki.hu blog

Kert, barkácsolás, építkezés, felújítás

Kerti gépek

A faszenes kerti grill használata: begyújtás és egyéb hasznos tudnivalók

Egyesek kézzel-lábbal a Lajos (vagy tájegységtől függően Géza esetleg Józsibá) féle, szabadtűzi, borona- esetleg traktortárcsás grillsütögetésre esküsznek.

De többnyire csak addig, amíg ki nem próbálták milyen érzés egy igazi, faszenes kerti grillen elkészíteni a család laza, hétvégi menüjét.

A faszenes grill begyújtása

De akadnak rajtuk kívül azért jószerével olyanok is, akik csak azért nem grilleznek faszenes kerti grillen, mert a grill begyújtása, kezelése túl bonyolultnak tűnik a számukra, vagyis még nem tudják, hogyan kell faszenes grillt használni.

Számukra készítettük az alábbi követhető leírást arról, hogy mi az, amit mindenképpen tudni érdemes a faszenes grill használatáról:

1.      Nem kell begyulladni – hiszen a faszenes kerti grill begyújtása szinte gyerekjáték

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy azt nyugodt szívvel rábízhatnánk egy gyerekre, sőt! De tény, hogy azt a pár technikai lépést, ami a sütögetés megkezdéséhez szükséges, nagyon könnyű, mondhatni pofonegyszerű kivitelezni – ha nem is elsőre, de másodikra a kevésbé Bear Grills attitűdűeknek is sikerülni fog. Kezdjünk hát neki, állítsuk össze a faszenes kerti grillt, a leírása alapján.

2.      Ennek kell begyulladni – vegyük ki a sütőrácsot és helyezzük a begyújtókockákat az égéstér alsó rácsára

Ha ez meg van, akkor gyújtsuk meg a begyújtókockát egy hosszú gyufával vagy csípőből, stílusosan, elektromos grillgyújtóval. Ezt követően a rácson elhelyezhetjük a faszenet. Az, aki tart a lángtól, jobb, ha nem kezdi el egyenként a begyújtó kockákra pakolni a faszenet. Ugyanakkor a másik véglet sem jobb, tehát, ha tehetjük, ne zúdítsuk rá a kis lángra a sok faszenet, mert elfojthatja a lángot.

3.      A begyújtókémény jó, és a barátunk – ugyanakkor a jóbarátunk nem begyújtókémény

A faszén elhelyezését jelentős mértékben megkönnyíthetjük egy úgynevezett begyújtókéménnyel, amelyben rendezetten, oszlopszerűen rendezhető el a faszén, ami ebben a formában (illetőleg magával a begyújtókéménnyel együtt) a grillben már égő gyújtókockákra helyezhető.

Érdemes türelmesen, piros izzásig hevíteni a faszenet, ez kb. 20-25 percet vehet igénybe, amit akár hasznosan is tölthetünk, pl. lenyírhatjuk a füvet, meglocsolhatjuk a rododendronokat vagy felpattinthatunk valami hűsítő italt. Ha a faszén felülete elkezd kifehéredni, akkor a faszén brikettet rá lehet tölteni óvatosan az alsó rácsra (vagy ha nincs ehhez alsó rács, akkor a grilltest külön erre való részébe, a brikett tartó kosárba).

4.      Ha a faszén már izzik, izzíthatóak a finom husik is

A begyújtókémény azért is hasznos, mert így érhetjük el a faszéndarabok közel egységes izzását, amelyen jobb hatásfokkal egységesebb eredményt érhetünk el; a zöldség nem sül túl, nem lesz a grillrácsra helyezett hús egyik fele koromfekete, míg a másik félig nyers.

A faszenes grill használata szinte gyerekjáték (igen, mintha már írtunk volna ilyet, de ez van)

A gondosan előkészített, pácolt, vagy csak fűszerezett zöldségeket, gyümölcsöket illetőleg hússzeleteket süthetjük direkt módon, közvetlenül a parázs felett a rácson vagy indirrekt módon, a mellette levő térben, ugyanitt kedvünk szerint füstölhetjük is a készülő finomságokat.

Direkt sütésnél, mivel a hő jobban éri az ételt, az egyenletes sütéseredményért nem árt néha megforgatni mindent, amit a grillrácsra helyeztünk. Sütés közben mindig használjunk csepegtető tálcát, hogy az a kisülő zsiradék javát felfogja (különben a grill megtisztítása tovább fog tartani, mint az egész kerti grillezős buli, az előkészületekkel együtt.)

Tulajdonképpen ezzel a hogyan kell faszenes grillt használni rész végére is értünk, egyetlen apróság kivételével, ez pedig a grill tisztítása, tisztántartása.

A teli gyomor és a tiszta grill nagyon is jól megfér egymás mellett – bárki, bármit is mondjon

Nem érdemes elfeledkezni a grillünk alapos megtisztításáról még akkor sem, ha teli gyomorral egy ilyen komolynak hangzó művelethez igen nehéz nekikezdeni.

Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy legyünk előretekintőek és a még izzó parazsat használjuk fel a grillrácson megtapadt szennyeződés nagy részének eltávolításához és durrantsuk be kicsit a grillt. Nyissuk ki alul a szellőzőt és hagyjuk, hogy a szabadon áramló levegő beizzítsa a briketteket, majd a szennyezett grillező rácsot fordítsuk a tűz fölé és zárjuk le a grill fedelét (nyitott fedélnyílással).

Ha pedig a grill már kihűlt, akár a baráti, ejtőzős beszélgetés közben is átsúrolgathatjuk a rácsot egy grillkefével, vagy, akár aludhatunk is egyet rá és reggel, az első kávé kókadt kortyolgatása közben is megtehetjük ugyanezt.

A lényeg, hogy soha ne hagyjuk szennyezetten a rácsot és mielőtt hosszabb-rövidebb időre elparkolnánk a kerti faszenes grillünket a sufniba, lehetőleg a már kihűlt faszénaprólékot is söpörjük ki a grill belsejéből a grill alján található, hamugyűjtő kosárba.

Ezzel a művelettel megelőzhetjük a grillünk rácsának és égésterének korai korrodálódását, elhasználódását, ami azért is fontos, mert egészen biztos, hogy ezt a bulit, mielőbb meg kell ismételni! Igazunk van?